Dieren

Uw dieren zijn in onze kliniek in goede handen!

Knaagdieren

Knaagdieren Dierenkliniek de Waalsprong

Cavia’s

Een cavia is een gezellig huisdier. Ze zijn zelden agressief naar mensen en hebben een groot scala aan geluiden.

Een aantal belangrijke punten:

Huisvesting:

Cavia’s zijn groepsdieren, dus kunnen het beste samen gehuisvest worden. Een geschikt hok heeft een oppervlakte van ongeveer 120-150 cm. Cavia’s kunnen niet goed klimmen en ook niet hoog springen, dus het hok hoeft niet hoger te zijn dan 50 cm. Wel moeten de dieren ook kunnen rennen. Dus een ren eraan koppelen of ze ergens los kunnen laten is aan te raden.

Als bodembedekking kunnen kranten worden gebruikt, met daarop ontstoft zaagsel. Dit dient minimaal 1x per week vervangen te worden.

Het is aan te raden om een waterflesje ipv een waterbakje te hebben. Dit omdat er vaak allerlei vuiligheid in een bakje terecht komt.

Verder moeten er schuilplaatsen zijn waar uw cavia zich kan verstoppen. Aan te raden zijn verschillende speeltjes zoals een hooibal.

Voeding:

-    Onbeperkt hooi. Cavia’s hebben doorgroeiende tanden en kiezen. Daarom hebben ze vezelrijk materiaal nodig om deze te doen afslijten.

-    Caviavoer met vitamine C. Wij raden aan om voer van science selective te geven. U kan hiervan een gratis proefzakje bij Dierenkliniek De Waalsprong ophalen. Gemiddeld mag een cavia 10-15 gram caviavoer per dag hebben. Geef niet teveel want ze kunnen dan dik worden en last van blaasstenen krijgen.

-    Vitamine C:  50-100 mg tablet (bv van roter). Cavia’s kunnen geen vitamine C aanmaken. Dit betekent dat het voldoende toegevoegd moet worden. Een overschot plassen ze uit. Ze kunnen het niet opslaan. Cavia’s die een tekort aan vitamine C hebben (ook wel scheurbuik genoemd) kunnen een scala aan symptomen krijgen.

-    Groente: het beste is om harde groentes te geven. Zoals winterpeen. Dit in verband met het afslijten van de tanden en kiezen. Geef niet teveel in één keer. Verder zijn ze ook dol op paprika, witlof en appel.

Voortplanting:

Het bekken van cavia groeit vanaf 8 maanden leeftijd dicht. Hierdoor kan een cavia die pas op latere leeftijd voor het eerst jongen krijgt veel problemen hebben met de bevalling. Wilt u dus met een vrouwtje fokken dan kunt u dit het beste doen vanaf 5-6 maanden oud. De draagtijd is tussen de 65 en 72 dagen. Gemiddeld krijgt een cavia 2-4 jongen per worp. Als een cavia geboren wordt, kan deze binnen enkele uren voor zichzelf zorgen. Ze worden geboren met volledige beharing, open ogen en ook het gebit is al volledig aanwezig.

Cavia’s zijn al geslachtsrijp vanaf 47-70 dagen oud. En het vrouwtje kan direct na de bevalling al gedekt worden. Het is daarom verstandig om de kleintjes als ze ongeveer 300 gram wegen te scheiden van de moeder en ook de jonge beertjes en zeugjes onderling van elkaar te scheiden.

Een beertje kan als het de bedoeling is dat hij bij zeugjes geplaatst wordt al vanaf 2 maanden leeftijd gecastreerd worden. Als het beertje nog niet bij vrouwtjes zit kan de castratie uitgesteld worden tot na 3 maanden leeftijd. Dit is beter voor zijn groei.

 

Ratten

Ratten zijn sociale en slimme huisdieren die erg tam gemaakt kunnen worden. Houdt ratten altijd samen met soortgenoten, want het zijn groepsdieren die onderlingen interactie nodig hebben.  Bovendien houden ratten van aandacht en zijn ze erg nieuwsgierig. Zorg ervoor dat ze genoeg te doen hebben.

Huisvesting:

Het zijn zeer sociale dieren en moeten dus altijd met minimaal 1 soortgenoot gehuisvest worden. Zet alleen geen mannetjes en vrouwtjes bij elkaar, want de kans is groot dat het vrouwtje snel zwanger wordt.

Ratten zijn ondernemende dieren die van spelen en klimmen houden. Een kooi voor 2 ratten moet minimaal 80x40x70 cm groot zijn. Verder houden ze van onderzoeken dus is veel kooi-verrijking noodzakelijk, zoals: lege wc-rolletjes, takken,  papieren tissues, glazen potjes etc.

De luchtwegen van de rat zijn erg gevoelig. Hierbij moet met de bodembedekking rekening worden gehouden. De bodembedekking moet stofvrij zijn en mag geen schadelijke dampen afgeven. Plaats de kooi niet in de tocht, direct naast de verwarming of in de zon.

Voeding

Ratten zijn van nature alleseters.  Dierenkliniek De Waalsprong raadt aan om science selective voer te geven. Hierin zit alles wat uw rat nodig heeft.

Voortplanting

Jonge ratten (ook wel rittens genaamd) worden na een draagtijd van 21-23 dagen geboren. Vanaf 4-5 weken oud worden mannetjes geslachtsrijp. Ze moeten dan uit het nest gehaald worden omdat ze anders de moeder weer kunnen bevruchten. Vrouwtjes zijn vanaf 5-6 weken geslachtsrijp. U kunt daarom het beste vanaf 4,5 weken oud, de mannetjes en vrouwtjes apart huisvesten. Ze zijn van elkaar te scheiden omdat mannetjes geen tepels hebben en vrouwtjes wel.

 

Hamsters

Hamsters zijn kleine knaagdieren die er erg aaibaar uitzien en vrij tam kunnen worden. Het is een knaagdier die overdag slaapt en pas ’s avonds en ’s nachts actief wordt. Hamsters worden tussen de twee en drie jaar oud.

Huisvesting

De Syrische hamster (goudhamste) en de Chinese dwerghamster leven solitair en kunnen absoluut niet samen met soortgenoten worden gehouden.

Een hamsterkooi moet goed geventileerd en knaagbestendig zijn. De minimale afmetingen zijn 70x50 of 80x40 cm. Het beste is een kooi met horizontale spijlen, zodat de hamster kan kan klimmen. Let er wel op dat de hamster niet van grote hoogte kan vallen. Dit kan voorkomen worden door een verdieping erin te maken. Bovendien vergroot dit ook het totale oppervlak van de kooi.

De diepte van de onderbak is ook belangrijk. Hamsters houden van graven en maken hun slaapplek graag op ongeveer 50 cm diepte. Hoe meer een hamster kan graven, hoe minder probleemgedrag zoals traliebijten op zal treden.

Een donker schuilplaats is ook noodzakelijk. Dit kan bijvoorbeeld een hamsterhuisje zijn.

Als bodembedekking kan worden gekozen voor materialen op basis van maïs, houtpulp, papier of hennep. De bodembedekking dient stofvrij te zijn en goed te absorberen. De meeste hamsters zijn van nature zindelijk. Het is verstandig om in het hoekje waar de hamster de behoefte doet extra kattenbakvulling op de bodem te leggen.

Hamsters bewegen veel en graag. Het is daarom aan te raden ze af en toe los te laten lopen, indien de omgeving dit toelaat. Ter verrijking van de kooi is het leuk om diverse speeltjes erin te plaatsen en af te wisselen. Denk hierbij aan het bekende looprad. Let er wel op dat u een looprad aanschaft dat geschikt is voor hamsters. Zo kunnen hamsters zich bijvoorbeeld blesseren in een looprad met speilen. Ook vinden hamster het heerlijk om een zandbad te nemen. Zet een zware lage schaal met chinchilla zand neer zodat ze erin kunnen rollen.

Voeding

Het is beter om een hamster ‘biks’ te voeren dan gemengde voeding. In gemengde voeding snoept de hamster vaak de lekkere zaden en noten weg die erg vet zijn en weinig calcium bevatten.  Hierdoor wordt de voeding te eenzijdig en kan het dier gaan lijden aan botontkalking.

Dierenkliniek De Waalsprong raadt dan ook aan op voeding van supreme selctive te geven.  De hoeveelheid biks is 10 to 12 gram per dag.

Hamsters moeten kunnen knagen om hun tanden af te laten slijten.  Geef daarom altijd hooi en takken van bijvoorbeeld de wilg.

Uiteraard hebben ze onbeperkt vers drinkwater nodig.

Voortplanting

Het verschil tussen een mannetje en vrouwtje is duidelijk te zien aan de afstand tussen de anus en de plasopening.  Bij vrouwtjes is deze afstand veel kleiner dan bij mannetjes.

Hamsters zijn op een leeftijd van 4-5 weken oud al vruchtbaar.

pand

Dierenkliniek de Waalsprong

Carbatinastraat 13
6515 GM Nijmegen(Oosterhout)
Gelegen tussen Elst en Lent
024 - 303 11 01

Doorzoek de website